top of page

Què és la llar d'infants?

És el centre especialitzat en el primer graó del sistema educatiu, un espai on compartim l’educació dels infants amb la família. Acollim nens i nenes des dels 4 mesos fins als 3 anys.

 

La nostra escola té per objectiu cobrir les necessitats bàsiques dels infants tot oferint-los afecte, estimació, confiança, suport i sobretot un entorn adequat perquè desenvolupin els diferents aspectes de la seva personalitat. Així com, creiem que per educar hem de tenir en compte el desenvolupament global de l’infant, és a dir, les funcions sensorials, emocionals, corporals, dels pensaments, del llenguatge, etc.

Què fem a la llar d'infants?

Partint de la base que els primers anys de vida de l’infant són de vital importància, volem posar especial interès a satisfer les seves necessitats bàsiques (higiene, alimentació, afecte, seguretat, confiança...), però també les afectives, emocionals, intel·lectuals i socials dels infants, per incidir de manera positiva en el seu aprenentatge i desenvolupament. Per aquest motiu, les propostes de joc i les activitats que es duen a terme al nostre centre van en consonància amb aquest principi, posant especial atenció a la vivencialitat.

Partim de la metodologia per RACONS

L’estructuració per racons permet que diferents grups d’infants puguin gaudir simultàniament de diferents jocs o activitats, tenint present el joc com una necessitat vital, com el primer instrument d’aprenentatge per conèixer-se a si mateix i a l’entorn, per la qual cosa el joc és una de les bases del nostre sistema pedagògic.

 

El joc per racons afavoreix que cada infant aprengui al seu propi ritme i de manera activa i espontània.

Racons.jpg

Altres propostes d'aprenentatge

No només ens centrem en la metodologia per racons sinó que l’infant també tindrà l’oportunitat d’aprendre a través de propostes més dirigides, és a dir, per mitjà de sessions de música, psicomotricitat, atelier i gràcies a les sales multisensorials  i de joc heurístic.

Psicomotricitat

Des de la llar d’infants posem especial èmfasi en tots aquells aspectes psicomotrius i posturals dels infants. Respectem el moment evolutiu i ens ajustem a les diferents necessitats d’aprenentatge de cada nen/a i grup.

Des del moment de néixer, l’infant es mou i amb el moviment s’expressa, aprèn i es relaciona, coneix l’entorn que l’envolta i es coneix a si mateix, els seus límits i les seves possibilitats.

Per tant, el joc a terra i el moviment lliure seran un punt primordial en el desenvolupament de l’esquema corporal en aquesta etapa de vida.

En definitiva, la psicomotricitat té com a objectiu promoure l’expressió de totes les possibilitats motrius, emocionals, cognitives i relacionals de l’infant.

Psico.jpg

L'espai exterior

L’espai exterior també té valor educatiu i és ric oferint experiències sensorials, corporals, socials, creatives, emotives...

Al pati poden conèixer aspectes relacionats amb el temps atmosfèric, les plantes, les bestioles, el cel, etc. També podem presentar propostes d’experimentació, motrius...

 

És per això que, cada cop més, donem protagonisme a les sortides pel poble i els seus voltants per tal d’afavorir el descobriment del seu entorn proper.

Pati.jpg

Música

Per nosaltres la música constitueix un punt de partida privilegiat en l’educació infantil, a través del qual els nens i les nenes poden iniciar el descobriment del seu cos, del llenguatge oral, de la dansa, el ritme, del moviment, del so i del silenci, de la música.

 

Amb la música, les cançons, els jocs de falda... aprenen a sentir, a percebre i, a poc a poc, a expressar-se. A grans trets, la música afavoreix el desenvolupament de la memòria, la concentració, l’atenció, la imaginació, l’observació, la creació..., i despertem el plaer de sentir-la i viure-la.

 

En definitiva, volem que els infants escoltin, ballin, expressin, sentin, interpretin, cantin, imitin... i creïn música.

Música.jpg

Educació emocional

Entenem que l’infant està creixent emocionalment, per tant, un altre aspecte fonamental en el nostre plantejament pedagògic és proposar un entorn que ajudi a l’infant a progressar en el seu desenvolupament emocional. Per aquesta raó, partirem d’un espai on l’infant pugui adquirir autonomia i equilibri en el seu estat emocional.

 

La llar d’infants és un espai provocador d’emocions importants pels infants, on s’experimenten les primeres vergonyes, angoixes, alegries, tristeses... A més, les relacions entre els nens i nenes és un marc ideal per poder aprendre a regular-se i anar trobant les mateixes eines de superació de conflictes.

Emocional.jpg

La llum i el color

Creiem que cal acostar els infants al món de la llum i el color perquè visquin sensacions i emocions mitjançant l’observació i l’exploració.

Amb la llum i el color podem canviar tot el nostre entorn, podem explicar contes, afavorir l’expressió corporal, descobrir nous materials, aprendre les parts del cos, conèixer els colors, les formes, fer petites escenificacions, escoltar música, fer jocs motrius, transformar la realitat, crear un univers imaginari... Cadascú fa els seus propis descobriments despertant la imaginació i la creativitat.

 

Per tant, a través de les ombres, el color i la música, a més de facilitar estats de benestar i de felicitat, permeten experiències sensitives i perceptives (visuals, auditives, tàctils, espacials, estètiques, lògiques...).

CHWM3460.JPG

Atelier

En aquest espai els nens i nenes podran viure diferents propostes artístiques, proposades per l’adult. Algunes de les activitats que es duran a terme en aquest espai són: propostes de llum, racó gràfic-pictòric, propostes de modelatge amb fang, racons de la naturalesa amb diferents elements per observar i fer composicions, etc.

 

A partir d’aquestes experiències fomentarem que els nens i les nenes desenvolupin els seus llenguatges expressius.

Atelier.jpg

Joc heurístic

El joc heurístic permet que els infants explorin objectes no catalogats com a didàctics i els combinen lliurement. Així doncs, aquest tipus de materials facilita a l’infant a què els pugui combinar de maneres molt diverses: ficar i treure, omplir i buidar, tapar i destapar, obrir i tancar, encaixar, abocar...

 

Per tant, des de la nostra forma de concebre l’aprenentatge, creiem que el joc heurístic ha d’aparèixer en el nostre model pedagògic, ja que aquest tipus de joc permet a l’infant partir de la pròpia activitat, una activitat sorgida del seu interès i quedant per sempre més enregistrada en el seu cervell i constituint la base per a nous aprenentatges.

Heurístic.jpg
bottom of page